Tuesday, October 19, 2010

KENANGAN KONVO UPM 2010

[Graduan sebarisan ngan aku]


[Haa, ni satu lagi pensyarah yang sangat baik dan sangat2 membantu. Dr Mohd Pauzi. Dia juga supervisor tesis aku. Orgnya sangat 'fatherly'.]
Bayangkan lah, dua minggu sebelumnya aku sibuk dengan lawatan rentas sempadan dan balik cun cun hari ahad plakk tu. Hari isnin aku konvo plak. Itu tak jadi hal, yang mengejar dari belakang ialah pada hari selasa tepat jam 9 pagi kena hantar 9 salinan draf tesis bagi diagihkan kepada ahli panel sebab minggu berikutnya ialah pre-viva voce di ipoh. Memang kalut sangat. Nasib baik masa dalam konvo, aku bawa notebook. Jadi apa lagi. masa menunggu giliran tu, aku pun pulun la siapkan tesis part mana yang patut. Kira orait gak la sebab hampir empat jam dalam tu, notebook aku plak boleh bertahan 5 jam.

Member sebelah pakat dok tanya, apa yang aku taipkan. Sibuk kena explain plakkkk. Konvo ni adalah satu kenangan sebab aku bermula denagn group BCOM 04/07 seramai 112 orang. Kami tamat pada Nov 2008. Ada 15 orang yang terus sambung ke peringkat sarjana termasuklah aku. Sebenarnya kami dah hampir setahun selesai tapi sebab konvo lewat diadakan, maka lewatlah konvo. Macam biasa lah, abis je konvo, terus cari kedai makan sebab dah kebulur. Kalau UUM, alumni ada bagi bungkusan sarapan pagi, UPM tak de la plakk. Pensyarah hantar sms ingat utk bergambar. Sempat cari Dr Pauzi dan Dr Nizam, yg lain dah hilang. Pak Ngah plak sakit gigi dan dah lari ke klinik gigi plakkk. Dia yang pertama hantar sms nak bergambar. Dah empat kali konvo rasanya, asyik telan air liur je tenguk orang lain dpt bunga. Ada yang sampai tiga jambangan bunga. Bagi la kat saya satukan oraittttt. Boring punya pasal, bergegas ke kedai gambar di pekan serdang, ambil gambarrrrrrrrrrrr laaaaa sebagai kenangan.[Awe sebelah ni satu jurusan dengan aku, tapi dia group lain. Cantik gak kannn? Aku pun tak sempat nak tanya no hp]

Kali ni CGPA tak berapa bagus iaitu 3.825 jeee sebab tak menduduki satu peperiksaan pertengahan. Prof plakkk tak nak bertolak ansur. Saya plak 'out station', bukan sengaja tak nak hadir exam. Dah hantar surat dan emailpun tak nak terima gakkkk. Terima je laaakan. Tapi pensyarah ni memang mcm tu. Masa buat degree dulupun macam tu. Bukan profesor pun, bykan dr pun. Kata orang master diapun JPA tak iktirafkan. Dahla mengajar syok sendiri.

UPM, mahasiswa peringkat sarjana tidak dinilaikan pencapaiannya.

Jubah dah hantar, yes[Bersama Dr Mohd Nizam, Penyelaras Jurusan Sarjana. Beliau sangat membantu dan sangat baik hati. Tabik tn]
Skroll dan ambil, yes
Transkrip dah ambil, yes

Maka wadah dan perjalanan baru pun bermula. Peringkat Habis Darjah.

2 comments:

Marvic said...

kalo tau, awal2 dah siap bg bunga sekuntum hokey...hahaha

PENA CELORENG said...

he he he, boleh gakkk