Monday, April 7, 2014

Gunung Tuk Wan @ Bkt 18: Kenapa Sesat?

Dalam catatan yang lepas, saya ada menjelaskan tentang kekeliruan denai menuju ke puncak Gunung Tuk Wan. Semalam 7 Apr 14, ada 10 pendaki yang sesat dan sebelum ini pun ada yang terbabas.

Pada pandangan saya terdapat tiga sebab yang boleh menyebabkan pendaki tersesat atau terbabas:

Pertama: Kekeliruan denai asal dengan denai sempadan. Penandaan sempadan negeri selangor dan n.9, telah membuka laluan atau denai yang baru. Denai sempadan ini sebahagaiannya selari dengan laluan pendaki. Malangnya, pendaki baru tidka akan tahu di manakah simpang menuju ke puncak Tuk Wan. Ini kerana denai sempadan menuju ke arah lain. Pada hemat saya juga, denai sempadan ini sedikit lari dari sempadan yang ditanda atas peta. Sungguhpun demikian ia memerlukan semakan dengan menggunakan beberapa peralatan membaca peta.

Kedua: Simpang Denai Ke puncak. Dalam perjalanan ke puncak, pendaki akan menemui satu simpang denai yang menuju ke puncak (simpang kiri) dan menuruni bukit (simpang kanan). Sebenanrnya, denai menuju ke puncak tuk wan adalah denai yang ke kanan iaitu menuruni bukit. laluan ke Tuk Wan memerlukan kita mendaki bukit yang berlainan atau kontor yang berlainan. Laluan kekiri sungguhpun mendaki tetapi menuju ke arah puncak yang lain.

Ketiga: Dalam perjalanan ke puncak, kita akan melalui satu laluan yang saya sebut sebagai 'lereng budha'. Lereng ini adalah satu perkampungan penghunix belantara yang kita tidak nampak. kadangx, ketika saat letih, penghuni kampung akan memunculkan diri dan anak mata kita akan dapat menancapnya. badan berbulu, tangan panjang, bergayut-gayut dari pokok ke pokok, seakan-akan cuba mengikuti kita. Mereka cuba memesongkan pendaki supaya tidak melalui di tengah kampung mereka. Di sini, selalu pendaki akan berpusing-pusing sehingga penat dan akhirnya akan menemui satu laluan yang menuju ke arah kampung orang asli yang berada di bawah lembah.

Nasihat saya, berhati-hati, dan dapatkan pemandu (utk pendaki baru).

No comments: