Saturday, July 17, 2010

SAYEMBARA PUISI KEBANGSAAN: TERCANTASNYA SATU CABANG BUDAYA

15 Jul 2010: Saya masih dalam situasi waswas sama ada mahu percaya ataupun tidak tatkala membaca sms dari seorang sahabat sayembara iaitu Sdr Amran Ibrahim Rashidi. Dek kerana sibuk nak menyiapkan tesis dan permintaan seorang sahabat bagi menyediakan satu artikel bertema ‘patriotik’ bagi dimuatkan dalam makalah kementerian beliau, saya tak ingin percaya khabar sms Sdr Amran. Katanya dah baca berita pembatalan sayembara puisi kebangsaan dalam Berita Harian? Maafkan saya kerana dah lama tak baca surat khabar. Bukan apa, ini kerana selepas membaca satu laporan kajian ilmiah berkaitan ketepatan berita akhbar perdana yang mana menemui 73% dari maklumat yang disampaikan melalui akhbar perdana adalah tidak tepat. Maka saya tidak lagi merujuk pada akhbar. Sebagai lulusan dalam bidang ‘research’, saya percaya keputusan atau dapatan kajian ilmiah akademik adalah tepat.

16 Jul 2010: Sdr Amran memaklumkan berkaitan satu penemuan deklamator bagi membincangkan isu itu di Kg Baru akan diadakan pada malam tersebut. Sms tersebut agak lambat saya terima kerana ketika itu kereta saya telah melepasi Simpang Nilai dalam perjalanan ke selatan bagi menjalankan kajian tesis. Saya hanya ada Sabtu dan Ahad sahaja bagi melakukan kajian seperti temu bual dan menghantar borang soal selidik. Hari-hari lain kuliah melalut sampai ke petang. Malamnya dan lepehhhhh. Kemudian Sdr Azmi (perak) memaklumkan berkaitan hal yang sama. Kami berbalas sms ke arah kepastian berita berkenaan. Beliau mengatakan BH telah siarkan berita tersebut dan boleh capai di BH Online. Dek kerana tak sabar nak tahu lebih lanjut, saya membelok kereta ke Tol Alor Gajah dan berhenti di tepi jalan. Buka komputer, cucuk ‘broadband’ dan mencari berita tersebut. Akhirnya baru dapat baca. Ia ada dalam blog Sdr Amran.

Selepas membaca berita tersebut saya masih tidak mahu percaya kerana maklumat tersebut datang dari orang ketiga. Sejak-sejak ini saya sangat berhati-hati terhadap setiap maklumat yang diterima. Selepas menyemak dengan beberapa orang kuat di kementerian, memang sah acara ‘Sayembara Puisi Peringkat Kebangsaan’ bagi tahun 2010 tidak akan diadakan kerana masalah peruntukan. Terkejut dan tidak percaya kerana acara seni ini telah diadakan sejak tahun 1987 dan telah menjadi acara tahunan dalam kalendar kemerdekaan negara. Sedih pun ada juga sebab dengan tiba-tiba budaya seni ini ingin ditamatkan. Sebabnya masih belum pasti dan kemungkinan pihak JKKN ada sebab yang tersendiri mengapa acara hebat ini ingin dihentikan. Bagi saya masalah peruntukan adalah masalah kecil bagi mereka. Kerana menterinya adalah seorang pencinta seni totok. Tak mungkin Dato’ Sri Rais yatim ingin membatalkannya. Bagi saya sekiranya beliau yang membuat keputusan itu, ia ibarat membunuh diri dalam karier politik beliau. Merakyat juga peminat acara ini. Sudah tentu beliau tidak akan mendapat sokongan dari peminat seni tersebut. Bagi saya, kalau masalah peruntukan tidak ada; di manakah magisnya perkataan ‘USAHA’. Kalau peruntukannya kurang, maka kita buat dalam serba kekurangan. Yang pentingnya ialah acara itu. Bunga-bunga, bunting, iklan, dll hanyalah hiasan sahaja. Kurangkan tenaga kerja yang tidak perlu.

Ataupun kembalikan penganjuran acara berkenaan kepada GAPENA kerana mereka berpengalaman menjalankan acara dalam keadaan kekurangan dana ataupun ketiadaan dana. Dan orang-orang seni akan memahaminya. Sebagai Johan Kebangsaan, saya tidak berkecil hati apabila dijemput dalam mendeklamasi sajak pembukaan dalam satu acara besar anjuran GAPENA dan kemudiannya saya dibayar dengan jumlah yang sangat ‘ciput’. Itupun selepas ditanya. Bukan saya mementingkan bayaran tapi nak kena tampung duit minyak dan tol yang saya bayar. Bertolak dari selatan ke Kuala Lumpur sebanyak dua kali iaitu raptai dan hari sebenar, mesti ada kosnya. Kalau GAPENA sendiri melondehkan martabat Johan Kebangsaan dengan bayaran ‘ciput; itu, bagaimana dengan pihak lain. Tapi dek kerana minat dan memahami masalah peruntukan, saya hanya berkecil hati sekejap sahaja. Sejak itu, saya tidak lagi berkunjung ke rumah GAPENA. Dan sejak itu juga saya menolak semua jemputan membaca sajak. Termasuk sajak perpisahan Tan Sri PAT, saya tolak untuk mendeklamasi. Saya kena buat surat tunjuk sebab. Maafkan saya Tan Sri dan Puan Sri. Bukan kerana merajuk tetapi kerana saya masih belum berjaya memujuk hati saya yang menjeruk.

Maka itu, saya pun tak nak ambil kisah lagi bab sayembara puisi ini. Laman web Kelab Deklamator yang baru dua minggu lebih saya lancarkan dengan menggunakan wang poket sendiri, saya tutup. Bye-bye.

Bagi pendeklamator, berita pembatalan sayembara ini memang sangat serius. Ia umpama letusan gunung berapi ataupun lebih hebat dari letusan atom di Hiroshima dan Nagasaki. Kerana acara ini adalah acara kemuncak tahunan deklamator. Para deklamator hebat dari negeri-negeri akan bertarung bagi menobatkan seorang Juara bagi setiap tahun. Bagi yang bukan deklamator, mungkin tidak faham ‘sentimen’ ini. Ini kerana puisi dan deklamator sudah terikat jiwa mereka. Telah bersemadi gitu. Dalam hal ini, kita tak boleh menyalahkan golongan yang tidak memahami ikatan puisi dan deklamator kerana ia sangat unik. Saya dulu pun tak faham kenapa beria-ia benar deklamator. Setelah berada dalam dunia ini baru saya faham. Dia macam orang mengutuk permainan golf dan mereka menjadi hairan kenapa ada manusia sanggup berjemur di tengah panas separuh hari kerana bermain golf. Tetapi setelah mereka memegang kayu golf dan mula memukul bolanya, baru mereka tahu dunia ke tarikan dan ketagihan atau kecanduan permainan ini.

Cubalah, kita tanya pada diri kita empat soalan ini:

1. Bagaimana jika keputusan membatalkan sayembara ini dibuat oleh menteri yang bukan Melayu?. Mungkin YB Kamalanathan ke, atau YB Chua Soi Lek. Ataupun keputusan ini dibuat oleh Pak Anwar Ibrahim.
2. Manakah lebih penting antara sayembara ini dengan acara citra warna yang memakan berjuta ringgit sedangkan sayembara ini tak sampai ratusan ribu ringgit? Sedangkan citra warna ini tidak ada kaitan langsung dengan budaya.
3. Adakah bangsa kita sendiri yang akan memusnahkan budaya kita sendiri?
4. Adakah bangsa kita sudah tumpul usahanya atau kekeringan idea lagi?

Janganlah macam tu bro, acara sayembara tu taklah susah sangat nak dianjurkan. Taklah menelan ratusan ribu ringgit. Ada banyak pilihan anjuran iaitu anjuran terbaik, atau anjuran sederhana baik atau anjuran biasa- biasa je gitu. Saya tahu standard pihak JKKN memang tinggi. Mereka sentiasa mahu menganjurkan sesuatu pada tahap yang paling cemerlang. Dan mereka tidak boleh menerima acara yang batuk-batuk di tangga gitu. Sdr Roslan memang sangat kreatif dan standardnya tinggi. Bab ni, memang kena puji beliau sebab beliau berani dan banyak memberi nafas baru dalam sayembara ini. Kalau GAPENA, rasa saya saban tahun ada masalah dan mengelirukan. Bukaan GAPENA saja buat macam tu. Ini kerana GAPENA tidak mempunyai kakitangan yang cukup, terlatih dan boleh membuat keputusan.

Macam mana kalau sayembara Puisi Peringkat Kebangsaan 2010, JKKN minta atau serahkan kepada PENA bagi menganjurkannya. Saya percaya kepada kebolehan dan kesanggupan untuk berkorban tenaga dan masa oleh orang-orang kuat dalam PENA. Banyak manusia berjiwa besar dalam PENA. Banyak orang yang memperuntukkan hidup mereka pada PENA. Cuba lahhhhh!

No comments: