Monday, July 15, 2019

BEYBLADE AKA GASING MODEN JEPUN

INFO ASAS BEYBLADE @ GASING JEPUN

Ramai juga yg tak tahu dan ramai juga yg tahu benda ni. Tapi saya pasti ramai yg tahu secara rinci berkaitan beyblade. Bagi memudahkan kita supaya bercakap dgn laras bahasa yg sama dgn anak2, sy ingin berkongsi bbrp perkara asas berkaitan Beyblade. Setakat ini ada dua jenis beyblade iaitu jenis metal (besi) dan jenis burst (plastik tapi ada tampalan kepingan kecil metal di atasnya. Ada beyblade utk pemain tangan kanan dan juga tangan kiri.

A. SEJARAH KEWUJUDAN.

Menurut Yasuta Sato (meninggal pada 1999) dlm buku biografi beliau, beliau mengubah suai permainan gasing tradisi Jepun iaitu ‘Beigoma’ atau ‘goma’ dengan memasukan satu senjata ninja iaitu ‘blade’ (kepingan besi tajam yg di baling oleh ninja)
ke dalam reka bentuk gasing ini. Bagi mengekalkan ciri asal blade iaitu boleh terbang, Yasuta menjadikan ia boleh tertanggal seperti terbang. Dengan asal du perkataan ini iaitu ‘Beigoma’ dan ‘Blade’, maka nama gasing inovasi baru ini diberi nama BEIBLADE. Tapi saya tak menemui apa2 sebab mengapa ejaan nama gasing ini boleh berubah pada hutuf ‘I’ ditukar dengan huruf ‘y’, menjadi BEYBLADE. Permainan ini sangat popular di Jepun dan diminati oleh setiap lapisan umur. Maka muncul majalah dan drama bersiri Jepun berjudul Beyblade. Beyblade telah lama popular di U.K, U.S dan Australia (2002) sehingga di haramkan di sekolah. Selepas itu syarikat permainan kanak2 U.S mencipta permainan seperti ini yg diberi nama ‘Battling Tops’ dgn menggunakan tali tetapi tidak popular.

B. BAHAGIAN2 BEYBLADE

Beyblade mempunyai 7 bahagian iaitu:

1.  Top Layer/Attack Ring
/Blade: Yang merupakan ‘blade’ yg boleh tertanggal semasa bertarung. Ia mempunyai gigi seperti gaji.2. Flame/Home/Tapak Asas: Yg merupakan gelung asas di mana gelung pemberat, top layer dan orb di lekatkan. Ia biasanya mempunyai metal ring di atas bagi top layer berpaut dan hard plastic ring di bawah bagi gelung pemberat dan orb berpaut. Kedua2 bahagian ini ada yg digam dan ada yang di skrew.

3. Weight Disc/Gelung Pemberat: Bahannya daripada metal atau timah atau tembaga sepenuhnya. Ia mempunyai dua tiang disebelah atas dan dua alur di bahagian bawah. Fungsinya  supaya beybalde tidak
terlalu ringan dan mudah berpusing.

4. Driver/Performance/Wheel (Atom/ Orb/Chrommil Wheel/Crystal Wheel/Stone Face) Ia adalah bahagian paling bawah beyblade. Berfungsi sebagai paku atau spin stand. Ada berbagai design. Saya baru tengok dan try dua design shj iaitu Atom dan Orb. Dikatakan Crystal Wheel, stone face dan Zero-G-System sudah tercipta tapi saya belum jumpa dan belum cuba. Jadi tak boleh nak ulas.

5. Emitter/Pelancar. Berfungsi utk melancarkan atau memusingkan beyblade. Ada pelbagai design seperti Threat/string launcher, sword launcher, basic launcher, horizontal launcher etc.

6. Stadium: Ialah ruang atau medan utk beyblade berpusing. Stadium ini ada yg boleh bergerak dan ada yang statik. Ada pelbagai bentuk sama ada bulat, empat segi, tiga segi, dan pelbagai saiz. Ada juga yang mempunyai medan yg bertingkat dan ada perangkap beyblade.

7. Pemain: yg di kenali sebagai Bladers.

C. TEKNIK TERJAHAN atau SERANGAN/ LAUNCHING TECHNIQ.

Berdasarkan pemerhatian saya
dalam beberapa pertandingan dlm negara dan di Jepun, saya boleh rumiskan kepada beberapa teknik terjahan. Teknik terjahan Malaysian Bladers tidak seekstreme Japan Bladers. Dalam satu pertandingan beyblade di Jepun, sy lihat ada bladers yg menerjah sambil berlari dan melancarkan beyblade dari jarak yang agak jauh dalam keadaan berdiri dengan menggunaka
metal beyblade. Malaysian Bladers setakat duduk bersila dan berdiri statik. Tiga teknik yg saya rumuskan ialah:

1. Static Launching: Ia boleh dilancarkan dari atas tepi stadium (side launching) atau atas tengah stadium (top launching) pada jarak 3 ke 4 inci dari stadium. Tangan
yang memegang launcher tidak bergerak, yg bergerak hanya tangan yang menarik lidah atau tali
pelancar.

2. Hancurkan: Teknik ini di mana beyblade dilancarkan dari jarak yang agak jauh atau tinggi sama ada menegak atau melencong. Kedua2 tangan bergerak.

3. Roundabout: Teknik ini memerlukan skil dan latihan. Beyblade yg dilancarkan dgn teknik ini tidak terus pergi ke tengah gelanggang dan melanggar beyblade tetapi ia akan berpusing di sekitar stadium sehingga ia melanggar tebing atau wall
atau dinding stadium dan dilantun oleh wall dengan momentum yg laju dan melanggar beyblade lawan yg sedang asyik menarik di tengah stadium. Dengan rempuhan itu, outering beyblade lawan akan tercabut dan hilanh kuasa putaran.

D. CARA BERLAWAN.

Ada macam2 bentuk pertandingan tetapi yang popular ada tiga sahaja
iaitu (1) beyblade paling lama berpusing, (2) beyblade yg berjaya menendang beyblade lawan keluar dari stadium atuk masuk ke dalam perangkap dan (3) memecahkan outering beyblade sehingga ia hilang momentum pusingan dan berhenti lebih awal.

E. TANDA-TANDA BEYBLADE ORIGINAL.

1. Cop atau Tulisan TAKARA TOMY atau HASBRO di atas kanan kotak beyblade (lihat gambar).

2. Ada tulisan jenama sama
ada Tomy atau Hasbro berkomputer
di atas permukaan tepi Driver/Wheel.

3. Bahan plastik Driver/Wheel berkilat seperti crystal.

4. Ada kertas nota panduan
permainan dlm bahasa Jepun.

5. Beyblade di bungkus dlm plastik secara tercerai mengikut komparent plastik.